EM i Valkenswaard

Dags för årets första tävling (då Dutch Masters i Axel blev inställt), vi börjar inte smått EM i Valkenswaard, pangstart liksom. Så vi vaknar till ordentligt. Ja det var ju 10 månader sedan sista tävlingen, maj-18 (SM-Linköping).

FREDAG; Vi lämnar Zilvermeer runt 8:30 för att mötas- och köra karavan med några av de övriga svenskarna, till banan. Detta för att checka in samtidigt och därmed stå i närheten av varandra i depån. Bra att stå samlat så vi har möjlighet att hjälpa varandra om, när och där det behövs. Vi får ok platser, om än läääängst bort från banan. De är de ”små” EMX 125cc-åkarna som får stå åt sidan för stjärnorna som kör MXGP/VM, vilket sker samma helg som vi kör EM.

Vi anmäler. Besiktar motorcykel och utrustning. Förbereder hojar. Pysslar på helt enkelt. Det är en del förberedelser. Marcus och övriga svenska förare går banan tillsammans med svenska coachen Rikard Hansson. Sedan middag. Efter det går vi banan igen, nu hänger vi med samt även Tim Edberg #26, kör EMX 250, grymt duktig.

LÖRDAG morgon, klockan ringer 06:00. Marcus ger sig ut på uppvärmning strax före 07:00. Sedan frukost. Vi möter upp Gammelfaster Sylvia och farmor Elizabeth vid huvudentren. Skönt nu är vi samlade.

8:45 fri träning Vi plockar ihop oss och rullar ned till waiting zone för att sedan få rulla ut på träningen.

Båda hojarna tas med till träningen. Vi får vänta i waiting zone på vår tur. Snart vinkar de ut förarna på banan.

Väl ute på träning är det viktigt att använda de korta 20 minuterna smart då det är första gången på denna bana. Köra in sig, hitta smarta spår osv

10:40 Tidskval, det är nu det gäller. Marcus måste vara bland de 20 bästa i sin grupp för att få köra finaler (final 1 på lördag eftermiddag och final 2 på söndag). Det är mycket tufft, totalt är det 100 förare som kvalar om 40 platser. De 100 delas in på två grupper, vardera 50 förare som vill åt de hett eftertraktade, ynka kan tyckas, 20 platser. Det är lite extra svårt då det också blir trångt på banan..MEN det är LIKA FÖR ALLA. Vi rullar ned till waiting zone. Sedan ut på banan.

Marcus åker runt och ser sig omkring. Drar på, sätter 13:e tid.

En bra början. Marcus kommer in i bandepån. Allt ok.

Ut igen. Hans 13:e tid håller sig väl. Ett tag…men sen åker han sakta ned i resultatlistan….14, 16, 17 på 18:e plats ligger han länge, 20:e snart slut. Skall det hålla?? NEJ! på sista varvet gör lilla Liam Everts (vars pappa 10-faldig världsmästar och farfar’n med några VM-medler också) ett snabbare varv och trycker ned Marcus till 21 och tiden är slut. 21:a, han är med som reserv. Marcus är besviken. Han struntar i startträning när han får besked att han inte kvalat in, han kör direkt till husbilen. Sedan händer det något i resultatlistan, Marcus är plötsligt uppflyttad till 20:e plats. Det visar sig att en förare har blivit nedflyttad i resultatlistan. TYVÄRR är det en svensk, duktiga Semb #540. Det blir ett märkligt läge. Kul att Marcus får köra men SKIT att Semb inte får köra. Konstigt. Många känslor här vill jag lova. Hos alla. Men vi försöker ladda om i allt virrvarr. FINAL 1,

Marcus får välja grind som sista man, sista grind helt enkelt. Väldigt svår startposition….men han får köra i alla fall.

Monster-tjejerna finns i verkligheten 😉

Starten går och det är 40 HUNGRIGA 125cc förare som vill in först i första böjen. Marcus får ett bra släpp, men trycks ut till höger då inte alla får plats, två går omkull,

Marcus längst till höger i grå/svarta kläder

Marcus kör upp i vallen för att inte köra över dem. Där gick tåget, sist iväg (förutom de som vurpade), bara att börja jaga. Marcus sätter fart och kör väldigt stabilt, kör förbi förare efter förare. Enormt spännande.

Han lyckas köra upp sig till 22:a plats från typ sist. Bra gjort!!

Marcus känsla: ”-jag hade farten att köra ikapp några till.

Bilden kommer från hemma, där syster, morfar, moster, Inga, kusinerna och kusinbarn sitter hejar.

SÖNDAG, lite kyligare idag. Varmare kläder på. Samma procedur. Marcus ut på uppvärmning, sedan frukost. Sedan rullar vi ned till waiting zone. Linar upp i sitt bås.

Jonas Hagren från RaceMagazine är på plats.

Han snackar inte bara med oss utan även med även med Harry & Stefan Everts. Han känner många och kan sin historia den mannen.

En förare är borta så en reserv får köra och Marcus får grind 39. Gör inte så stor skillnad, hade behövt grind 30 för att slippa hamna i vallen…men ut på sighting lap, 10 min på sig att köra runt och titta på banan innan de skall tillbaka till waiting zone och sedan rulla på grind. dags nu, FINAL 2, jag ryser lite. Så häftigt! Grinden släpps och Marcus har en ny taktik för denna start. Han följer den och det blir lite bättre, iväg som 30:e man kanske. Men ändå redan en bra bit efter, han jagar upp sig till 22:a plats har häng på framföråkande förare. Får en dipp i körningen, tappar ned till 23- 25, jagar upp sig igen

Bara ett par varv kvar. Då händer det som inte får ske, en kille som vill om hoppar in i Marcus. Marcus kraschar hårt, den andra föraren också. Vi ser inte vart Marcus är. Uffe får ett mess från Ruth: ”- han är ok, han står vid sidan. Jag ser honom på TV” Tack Ruth:an.. Marcus måste bryta, med endast några varv kvar. Stöter på honom, när coach Rikard Hansson skjutsar upp honom till husbilen.

Surt att det hände, MEN han är hel. Tack och lov. Föraren kommer och ber om ursäkt efteråt. Snyggt. Båda killarna är hela. Men bådas hojar är rejält trasiga.

Trist. Sånt som händer. Race accident. Team Håkansson skall till Italien så de tar med resevdelar till oss. Skönt, då är det ordnat i alla fall. Jahaja, så kan de också sluta. Anyway. Så länge Marcus körde gick det fint.

Det var en del publik på plats, lite svårt att fota för mig då:)

Stort tack till alla som sponsrar, supportar och hejar på Marcus och Team Gredinger. Tack till gammelfaster Sylvia och farmor Elizabeth som kom till Valkenswaard för att heja på plats. Tack till dig Tim Edberg, som inte bara är en grym motocrossförare, fin vän och en grym coach också. 1000 TACK för fin coachning på Marcus första tävling efter långa uppehållet (pga skadan i fjol). Det var bäst att ha dig med, helt klart bidrog det till att Marcus löste tävlingen så bra. Vi rullar vidare. Mot nya träningar och tävlingar. Nästa helg EM i Arco, Italien.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *