MXGP, EMX 125 – magisk helg i Uddevalla

Oj vilket äventyr. En magiskt rolig helg. För drygt en vecka sedan fick Marcus OK på att köra EM i Uddevalla. Livets första EM, så spännande och roligt. Förväntningarna för teamet inte så höga. Att göra ett bra kval som Marcus kunde vara nöjd med samt se och lära. De förväntningarna spräcktes med råge.

 

 

Vi checkade in på Welcome office kl 0800 Sharp fredag morgon. Vi blev guidade till en plats längst in, längst bort vid go-cart banan. Perfekt med asfalt i alla fall. Vi kunde hänga runt, Marcus med kompisar, känna atmosfären. Synka med Moster Susanne, kusin Dennis och barndomsvännen Betty.

Innan det var dags för anmälan och besiktning. Som  gick som smort.

Fotat av PeGeHellberg.

Så tacksamt att vi kunde vara på plats i Uddevalla så tidigt så vi slapp all väntan som brukar vara förekommande på EM.  Proffsigt ordnat av Youthstream.

Efter kvällsfika hos Moster Susanne i husvagnen så var det dags att göra natt.

Lördag, kvaldag. Kvala, att få chansen att kvala till EMX 125 i ett MXGP, Uddevalla – magiskt. Vi rullar fram och ställer upp i waitingzone.

Calle Aspegren, landslagstränare/coach finns där och tipsar samt svarar på frågor från de svenska teamen. Samlar svenskarna, går banan tillsammans, han skickar löpande ut information om hur banan ser ut under tävlingen. Super. Känns som att han är en stor tillgång till alla svenska förare (ca 15 st skall kvala i EMX 125cc) även i de övriga klasserna MX1 och MX2 och inte bara till oss, Gredinger-rookisarna;)

Upplägget för kvalet är: starter 5 min, 15 minuter träning och 20 minuter tidskval. Det är bra tycker vi även om tiden går sjukt fort. De rullar ut och tränar starter.

Sedan drar träningen igång. Kort därefter tidskvalet. 40 st förare kvalar in.

Marcus pendlar en stund runt 35:e tid..åker nedåt i listan för att hamna på 40:e tid, 41:a tid….ajaj då ligger han precis utanför…vi hejar och vinkar på Marcus för att han skall förstå att han inte är med… kvaltiden är strax över, endast ett varv kvar. -Kör för livet, hojtar jag. Inget han hör men han gör det, han sätter 33:e tid på SISTA VARVET. Hur är det möjligt? Det snabbaste varvet på sista? Så starkt gjort.

Vilken känsla, så glad för Marcus skull. För alla supporter skull, för Dennis, Susanne och Bettan som är på plats skull, för Uffes och min skull. Sådan skön känsla. Att kvala in till EMX125. jag är så imponerad och stolt över honom, stort stort grattis.

Redan på em är det dags för final 1, så det är till att tvätta & serva hoj. Och chauffören förstås.

Innan heat 1 så får Marcus testa att starta på det galler som används på EM. Som väl är finns ett testgaller som han gör några test på.

Där stöter vi på Gundersen som ger lite tips. Stort tack!

Ja nu skall han vara redo då. Kan man bli redo?? Förmodligen inte men nu är det dags i alla fall.

Aspegren går runt och lyssnar med alla förare, de 10 som kvalade in, att allt är ok. Eller om de har frågor. Lite tips också från den startgrinden man fått också. Marcus väljer som nr 32 då en blev diskad och en reserv fick chansen istället.

Jag ställer mig för att filma/fota starten. Uffe är kvar en stund till. De ställer upp, 40 st på grind, det är många. Det blir trångt. Extra pirrigt denna tävling må jag säga. Grinden faller och Marcus har ett ok släpp. Lite avvaktande på rakan. Sedan blir det vurpor varpå Marcus kommer iväg bland de sista. Han jagar och kör på så gott han kan.

Känner mig så stolt över honom från där jag står. Jag hejar och hojtar och vinkar. Vilket jag aldrig brukar göra men nu gör jag det bara. HEJA HEJA!!!

Han kämpar de 25 min + 2 varv som en kung tycker jag:) till sist är det äntligen slut, Marcus kör in på 30:e plats. Så bra. Grattis!!!

Slut för idag, vi andas ut. Tvättar, servar, plockar och tar en kaffe och småsnackar lite. Vilken dag <3

 

Susanne och Bettan säger: –Kom ned och ät hos oss så behöver du inte laga mat. Tacksamt tackar vi ja <3 Vi är helt slut;) Sagt och gjort, en trevlig middag fick vi och vi träffade en hel del roliga, trevliga crosskompisar på väg till och från. De var alla glada och där för att se grym cross, VM/EM, samt partaja lite;) Marcus fick många ”Grattis till grym körning”. Tack härliga underbara människor!! Vilken folkfest detta är. Tjohoo vad kul. Sen bara hopp i säng kvar. Nästan vi inte ville det, ville lixom inte att dagen skulle ta slut, det var så härligt. MEN i morgon blir det en ny spännande dag.

Söndag, heat/final 2. Ny dag, nya kläder, nytt heat, ny karaktär på underlaget, nya spår, ny utmaning.

Dagens upplägg är 10 minuters sighting lap direkt följt av 25 minuter + 2 varv. Ingen träning på morgonen alltså. Marcus går ut och joggar upp i enlighet med tips han fått från Aspgren.

Dennis erbjöd sig att fota under dagen, så jag kunde fortsätta stå i båset och heja. Tack! Vi går fram mot waitingzone. Uffe kommer efter med hojen.

 

Vi ställer upp i våra waitingzone-bås, nr 32 för Marcus. Sedan vinkas de ut för 10 min sighting lap. Tror Marcus tog 3 varv.

Innan han åkte in och ställde upp sig igen. Mek 1 (jag*ler) måste lämna båset, mek 2 (Uffe) strax senare. Pang starten går. Marcus får ett hyfsat släpp. Ser sig åt sidan så ingen kommer korsandes över hans linje.

 

 

 

 

 

Ser ut som att han åker lite avvaktande när de närmar sig HOLESHOT kurvan, kanske tur det för precis vid honom blir det en vurpa igen som han nästan fastnar själv i.

 

 

Tur nog så klarar han men det blir ytterligare en vurpa vid honom.

Men han klarar sig även denna gång. Kommer dock iväg bland de sista. Igen. Tufft.

Mycket publik på plats i Uddevalla även denna dag.

 

 

 

 

Marcus kämpar verkligen hårt dessa 30 minuter på banan…Vi hejar på honom.

Han slutar på 35:e plats i sista heatet. –Så svårt idag. Men vad bra att jag fick köra, väldigt väldigt bra, säger Marcus efteråt.

 

KLARA! Vi är så nöjda och glada.

Tack till Persson #491, Helena Luning #505, Gifting #517 samt Gundersen för tips och tricks till oss rookisar. Tack till våra grymma supporter på plats

Tack till alla som kom förbi oss i depån med glada tillrop och hejarop samt till arrangerande klubb Uddevalla. Vi har haft en grym upplevelse.

GOD natt från Team Gredinger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *