EM Lommel

Efter en veckas träning i NL och BE var det dags att köra till Lommel, Belgien för EM-tävling. Vi är förväntansfulla. På Lommel väntar en spårig, tung och väldigt sandig sandbana. Kommer bli svårt. Marcus är inställd på att kriga och slita hårt. Lommel är en av de svårare deltävlingarna i EM-serien sägs det. Vi ser att det är 96 anmälda förare, hade hoppats på något färre…Det blir trångt på banan, vilket gör det ännu svårare. Vi, 5 svenska ekipage, anländer banan fredag morgon. Hela dagen i depå, det är soft. Saker kan hända i lugn och ro. Anmälan och besiktning går finfint. Mamma Lindström och jag pyntar med våra svenska flaggor. Blir så fint så.

Marcus går banan några gånger. Bland annat med Magnus (tränare från skolan) som var på plats och en gång med Brian som Marcus tränat med i veckan. Innan hopp i säng lägger vi upp en plan för morgondagen kopplad till en tidsplan (gillas extra mycket av mamman, tidspolisen:)) Vi har extra resurs/stöd i helgen, Elix Ruth (kompis från mx gymnasiet som just op axeln så han kör ej själv). Vi tar olika roller denna tävling. Så otroligt lyxigt att ha ett par extra händer och en van förare med oss. Elix är ett grymt bollplank till Marcus 😀

Lördag Tidig morgon, Marcus är i grupp 2. Träningen startar kl 8:10 (tidigt!). Marcus tar sin joggingrunda redan runt 6-tiden. Sedan frukost. Vi går / rullar fram till waiting zone i god tid.

Marcus klättrar upp till plan två i bandepån och kikar när grupp 1 kör. Känner in. Kumlin och co-worker är på plats. Snyggt! Tryggt.

Vädret är, skönt race väder. Liten risk för regn, vi får se. Marcus rullar ut på träningen. Det ser bra ut. Han flyter fram. Svårt att avgöra hur fort, det ser lätt ut. Trots att banan är svår. Är kanske ett bra tecken.

När han kommer in får jag veta att han hade satt en bra tid. 13:e tid. Det är ändå bra, inte avgörande men skönt. Vi går tillbaka till husbilen för mat och vila. Innan dags för kval.

Kl 10:20. Det är det då det gäller. Av 96 förare är det endast 40 som går vidare till finalerna. 20 från grupp 1 och 20 från grupp 2. Hård skola dessa kval. Det ligger spänning i luften. Så mycket vilja att kvala in finns i hela Marcus aura. Jag håller tummarna när det väl är dags. Elix och Uffe tar plats i bandepån. Kvalet är igång. Otroligt spännande.

Jag går runt på banan och fotar. Live-sändningen fungerar givetvis inte så jag har INGEN ANING om hur det går för Marcus ute på banan. Försöker se på Elix och Uffe, de har båda stenansikten. Å jag kan inte läsa vad Elix skriver på tavlan.

Omöjligt att avgöra om han är med eller inte. Körningen ser lugn ut, är det tillräckligt snabbt i jämförelse mot de andra?

30 minutrarna är över. Vi träffas alla 4 vid tvättbåset. Elix rapporterar;

”- 10:e tid. Snyggt Marcus, du är med!” YAY! Det blir final. Att hans tid räckte till 10:e tiden i kvalet känns underbart. Dagens jobb är INTE över. Än. Kl 13:45 är det dags för race 1. Tagga till- och ladda om är ett måste. Det blir mat och häng vid husbilen. Dags för race 1. Sighting lap.

Starten går. Marcus är med hyfsat i mitten. Han kör säkert.

Elix jobbar hårt i bandepån med att skriva på tavlan (bra jobb Elix).

Marcus lyckas sluta som nr 18. Jag väntar vid tvätten. Mycket folk kommer från bandepån….

EM poäng, grymt! Ytterligare ett mål avklarat för året, superbra. Heja Marcus!! På kvällen äter vi middag och har trevligt med ”grannarna” och några andra trevliga som kommer förbi. Bra dag. Bra kväll. Tack alla. God natt.

Söndag inte lika tidigt, träning och race 2 börjar kl 9:35. Marcus ger sig ut på jogg vid 7:30. Kroppen behöver påfyllning efter gårdagens uttömning. Havregrynsgröt, smörgås, juice och banan. Ovanligt stor frukost för Marcus. Bra!!

Vi rullar ned till waiting zone. Elix tar pit board, extra glasögon, handskar och dricka. Uffe har resten. Killarna går in i waiting zone, sedan in i ”boxen”.

Jag tar kameran. Tomt. Men känns lättsamt på nåt sätt. Ställer mig på ena sidan. Ser att det har fyllt på ordentligt med publik redan denna tidiga timme. Kul att så många kommer och tittar på ”föråkarna”125cc-klassen. Det är ett stort motocrossintresse i Belgien. Det har vi förstått tidigare. ”Det är här det händer”.

Starten går. Marcus är iväg riktigt bra. topp 10 någonting. Tyvärr gör Marcus ett misstag vilket gör så att han kommer iväg nånstans i mitten av fältet. Ok trots allt.

Marcus kör med hög intensitet. Plockar placeringar. Tappar lite energi i mitten men kommer tillbaka starkare mot slutet. Lagom till det är dags att gå i mål.

Han ”väntar in” vinnaren och kör av ett varv tidigare då han känner att han ändå inte kommer kunna plocka några fler placeringar. Han ligger i ingenmansland…

Han slutar som 17:e man. Det är ändå toppen. EM poäng även idag. Så bra! Vi ses vid tvätten igen.

Kumlin och kollega kommer dit och grattar till bra körning. Marcus har kämpat på bra. Härligt, ett bra genomfört race till handlingarna.

Ett extra tack till Elix och Mange som också coachade i ”boxen” denna tävling. Tack Kumlin för support på plats. Tack till sponsorer som hjälper oss. Tack alla som tror på Marcus, som stöttar och hejar. Ni betyder. Tack till Fam Lindström för roliga och trevliga dagar. ArvèyEn reaktion på ”EM Lommel”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *